webshop
nl-NLen-GBde-DEfr-FR

FAQ

Keramische branders

Wat is een keramische brander?

De keramische brander van Ruby Fires is een revolutionair product: een openhaard zonder rookkanaal met een keramische brander. Het grote verschil met andere soortgelijke branders, is dat de keramische steen in de brander van Ruby Fires de vloeistof langzaam absorbeert. Hierdoor wordt niet de pure vloeistof, maar het vrijkomende onschadelijke gas geleidelijk verbrand. Het resultaat is een veilige, schone en makkelijk te ontsteken brander met een prachtig constant vlammenbeeld. Omdat dit systeem wereldwijd gepatenteerd is, kunt u de brander exclusief bij dealers van Ruby Fires verkrijgen!

Hou lang brand een keramische brander?

Een volledig gevulde keramische brander zal tussen de 3-4 uur branden. In een grote brander gaat meer brandvloeistof, de brandtijd is ongeveer vergelijkbaar.

Wat zijn de voordelen van een keramische brander?

De keramische brander werkt op basis van een brandvloeistof die vele malen milieuvriendelijker is dan hout of gas. Het feit dat er geen rookkanaal nodig is om de uitstoot van de brander af te voeren, maakt dit systeem ideaal voor appartementen, woningen, bars, restaurants, hotels en kantorencomplexen; iedere gewenste plek waar u dit sfeer verhogende product wilt plaatsen. Wij bieden tevens branders aan die speciaal ontwikkeld zijn voor in uw tuin! Plaatsing -en verplaatsing is zeer eenvoudig doordat er geen aansluitingen vereist zijn. De keramische brander leent zich uitstekend om naar ieders wens toegepast worden; in combinatie met de schouwen uit de Ruby Fires collectie, om een bestaande (niet werkende) open haard tot leven te wekken en ook in inbouwprojecten.

Daarnaast is de brander van Ruby Fires zeer veilig: een keramische steen absorbeert de vloeistof, maar sluit de brander tevens af. Er lekt daardoor geen vloeistof uit de buitenbak van de brander, zelfs als deze op zijn kop gehouden wordt! Klik hier voor de demonstratievideo om dit met uw eigen ogen te aanschouwen.

Hoe werkt een keramische brander precies?
 • De keramische steen in de brander zorgt ervoor dat de brandvloeistof compleet geabsorbeerd én verdeeld wordt over de gehele steen. Hierdoor is ontsteken in de brandopening gemakkelijk en is de vlam direct goed zichtbaar. De geleidelijke verdamping van de brandvloeistof uit de keramische steen zorgt voor een geleidelijke, economische verbranding en een stabiele vlam
 • Doordat de keramische steen de brander afsluit, kan er – zelfs in een schuine stand – geen vloeistof uit de brander ontsnappen. Klik hier voor de demonstratievideo om dit met uw eigen ogen te aanschouwen.
 • Door het ingebouwde veiligheidssysteem is het simpelweg niet mogelijk de keramische brander te vullen terwijl deze nog brandt. De brander kan alleen worden gevuld wanneer deze afgesloten en dus gedoofd is.
 • Door gebruik van de keramische steen is het mogelijk om een brandvloeistof met een alcoholpercentage van meer dan 96% te gebruiken. Dit is de meest zuivere in zijn soort, wat een compleet zuivere verbranding (zonder nare geurtjes en reststoffen) en een mooie gele vlam tot stand brengt.
 • Niet de pure vloeistof verbrandt, maar de onschadelijke verdamping van de brandvloeistof uit de keramische steen. De geleidelijke verbranding maakt dat de keramische brander compleet veilig én economisch in het verbruik is. Een rookkanaal is niet nodig aangezien er geen rookgassen vrijkomen.
 • De brander is omhuld door een extra buitenbak voor complete veiligheid. Daarnaast zorgt de keramische wol in de buitenbak ervoor dat eventueel overtollige brandvloeistof geabsorbeerd wordt.
 • Dit unieke brandsysteem is door Ruby Fires ontwikkeld, wereldwijd gepatenteerd en in het bezit van het DIN 4731-1 veiligheidskeurmerk.
Wat is de maximale brandduur van de keramische brander?

De maximale brandtijd van de keramische brander bedraagt tussen de 3 en 4 uur, afhankelijk van het type brander dat u bij ons aanschaft. Specifieke brandtijden kunt u terugvinden bij het desbetreffende artikel in onze collectie.

Brandvloeistof CL100

Waar is de brandvloeistof van gemaakt?

Onze brandvloeistof is gemaakt door middel van de fermentatie van suikers in suikerriet, granen, suikerbiet of mais. Om dit proces te stimuleren, worden er doorgaans gisten als productie-organisme aan toegevoegd. Wereldwijde regelgeving schrijft voor dat brandvloeistof in de puurste vorm (100% alcohol) niet verkocht mag worden. Ruby Fires heeft een brandstof ontwikkeld welke meer dan 98% alcohol bevat: CL100. De overige bestanddelen bestaan uit stoffen die ervoor zorgen dat tijdens de verbranding een mooie, gele vlam ontstaat. CL100 is de puurste brandvloeistof die te verkrijgen is en wordt in Nederland geproduceerd. 

De CL100 brandvloeistof is niet geschikt om in alle brandsystemen met een open reservoir te gebruiken: CL100 is ontwikkeld voor onze keramische brander (en kan gebruikt worden in onze nieuwste modellen open branders). De keramische steen absorbeert namelijk  de vloeistof, die vervolgens verdampt wanneer het blootgesteld wordt aan de lucht. Dit betekent dus dat de niet de pure vloeistof brandt, maar de damp die uit de steen komt bij de ontsteking.  

Geeft de brandvloeistof een geur af?

Een verbranding geeft voornamelijk een geur af wanneer de brandvloeistof niet goed gefilterd is en uit (te veel) verschillende grondstoffen geproduceerd is. Ook is het alcoholpercentage van groot belang; des te lager het alcoholpercentage des te meer geur merkbaar zal zijn. Brandvloeistoffen met een lager percentage alcohol bevatten een groter percentage toevoegingen, wat een minder zuivere verbranding tot stand brengt. Dit geldt niet voor de brandvloeistof van Ruby Fires: CL100. De combinatie van brandvloeistof CL100 en de verdamping uit de absorberende keramische steen in de brander zorgt voor een zo zuiver mogelijke verbranding waardoor er geen geur vrij komt. De verbranding zou u kunnen opmerken als bij een kaars.  

Kan ik ook een andere brandvloeistof gebruiken?

Nee, dat kan absoluut niet. De keramische steen absorbeert wel elke andere brandvloeistof, maar gebruik hiervan zorgt voor een onzuivere verbranding. Hierdoor ontstaat een nare geur en onnodige rook- en roetvorming. Daarnaast zal de keramische steen verstoppen door allerlei toevoegingen die in deze (minder zuivere) brandvloeistoffen zitten. Hierdoor wordt een normale verbranding onmogelijk: er kan uiteindelijk geen brandvloeistof meer opgenomen worden in de steen. Uw garantie op de brander komt in dit geval tevens te vervallen. Wij raden u daarom aan uitsluitend brandvloeistof CL100 te gebruiken, die speciaal voor de keramische brander ontwikkeld is.

Waarom biedt Ruby Fires alleen 1-literflessen brandvloeistof aan?

Met het navullen met grotere containers brandvloeistof ontstaat het risico dat de brander gemakkelijk te ver gevuld wordt. Omdat wij u complete veiligheid willen garanderen, bieden wij daarom alleen literflessen aan. Hierdoor kunt u bij het vullen van de keramische brander eenvoudig bijhouden hoeveel vloeistof u toevoegt en hoeveel er dus nog bij zou kunnen. 

Er loopt vloeistof uit mijn keramische brander

Droog met een doek de brander af en laat deze even staan zodat er zoveel mogelijk vloeistof door de keramische steen geabsorbeerd kan worden of verdampt. Controleer vervolgens of er geen vloeistof in de buitenste bak is gekomen. U kunt dit controleren door buitenshuis de brander op zijn kop te houden (doe dit enkel als u ervan overtuigd bent dat de brander niet minder dan één uur daarvoor gevuld werd, gedoofd en compleet afgekoeld is). Wanneer er dan vloeistof uit de brander naar buiten komt, is uw brander te ver gevuld. Download hier de instructies om uw brander weer te herstellen. Let op dat uw brander niet nogmaals te ver gevuld wordt, kijk in de gebruiksaanwijzing voor de vul-instructies. Wanneer er geen vloeistof naar buiten komt, kunt u de brander weer ontsteken (wellicht is het afvullen van de brander dermate snel gegaan, dat de keramische steen alle vloeistof niet direct heeft kunnen absorberen).

Top Flame haarden

Hoe werkt een elektrische haard?

De Mystic Fires haarden zijn 3D vuren zonder glasruit, waarbij het vlambeeld gerealiseerd wordt door middel van lichtprojectie op ultrafijne waterdamp. De overige elektrische haarden van Ruby Fires zijn 2D haarden, voorzien van een glasruit, waarbij het vlambeeld gerealiseerd wordt door een projectie van licht. 

Zodra u de haard aansluit op het lichtnet, kunt u de haard gebruiken. De elektrische haarden van Ruby Fires hebben verschillende functies. Zo kunt u vlammen en warmte reguleren en worden de meeste haarden geleverd met een afstandsbediening. Of de haard van uw keuze al dan niet de desbetreffende functies heeft, kunt u terugvinden onder de collectie van onze elektrische haarden.  

Heeft een elektrische haard een afstandsbediening?

De meeste elektra haarden in de Ruby Fires collectie zijn voorzien van een afstandsbediening. Of de haard van uw keuze een afstandsbediening heeft, kunt u terugvinden onder het kopje collectie van onze elektrische haarden.   

Wat voor aansluiting heb ik nodig voor een elektrische haard?

U heeft alleen een geaard stopcontact nodig voor de aansluiting van een elektrische haard. Het geniet de voorkeur als deze aansluiting zich direct achter de schouw bevindt: hierdoor zijn er geen snoeren zichtbaar. De elektrische haarden van Ruby Fires worden over het algemeen geleverd met een snoer van ongeveer anderhalve meter. Wij raden u ten strengste af het snoer door te knippen! Als u de lengte van het snoer wilt vergroten, maakt u dan gebruik van een geaarde contactdoos. 

Wat is het stroomverbruik van een elektrische haard?

Het stroomgebruik van een elektrische haard is afhankelijk van de functies waar u gebruik van maakt. Als u alleen het vlammenspel bedient, is het stroomgebruik ca. € 0,05 per uur. Bij gebruik van de verwarming van 1000 Watt is dit ca. € 0,25 per uur, bij 2000 Watt verwarming ca. € 0,50 per uur. Wat het precieze stroomgebruik is van de haard van uw keuze, kunt u terugvinden onder het kopje collectie van onze elektrische haarden.   

Wat is de warmte afgifte van een elektrische haard?

De elektrische haarden van Ruby Fires zijn bedoeld als sfeermakers en kunnen als bijverwarming gebruikt worden. We raden u af de haarden als hoofdverwarming te gebruiken. Afhankelijk van de elektra haard kan deze verwarmen tot maximaal 2000 watt. Wat de precieze warmteafgifte van de haard van uw keuze is, kunt u terugvinden onder de collectie van onze elektrische haarden.  

Mystic Fires

Hoe werkt een Mystic Fires haard?

Bij de Mystic Fires haarden wordt het vlambeeld gerealiseerd door middel van een 3D-lichtprojectie op ultrafijne waterdamp. Voordat u de haard aansluit op het lichtnet, dient u eerst het waterreservoir te vullen om de waterverdamping mogelijk te maken. Vervolgens kunt de haard aansluiten op het lichtnet en kunt u deze gebruiken. Klikt u hiervoor de demonstratievideo van een Mystic Fires haard! De Mystic Fires haarden hebben verschillende functies, zoals een afstandsbediening, regelbare vlammen en verwarming. U vindt de exacte functies van uw haard terug in de collectie van onze Mystic Fires.

Wat voor water kan ik voor een Mystic Fires haard gebruiken?

U kunt normaal kraanwater voor uw Mystic Fires haard gebruiken. Als het kraanwater in uw omgeving een hoge PH-waarde heeft (lees: kalkrijk is), dient u wel het reservoir van de Mystic Fire haard regelmatig schoon te maken met behulp van het meegeleverde borsteltje en wat schoonmaakazijn. We verwijzen u hiervoor graag naar de schoonmaakinstructies. Voor de geleiding van de ultrasone verdamping is een kleine hoeveelheid kalk in het water noodzakelijk.

Kan ik een Mystic Fires haard inbouwen?

Jazeker; onze Mystic Fires haarden lenen zich uitstekend voor inbouwprojecten. Kijkt u ter inspiratie eens naar onze reeds afgeronde inbouwprojecten. Wilt u graag de inbouwinstructies bekijken, klik dan hier.

Hoe maak ik mijn Mystic Fire haard schoon?

Wij adviseren u het waterreservoir en de verdampunit regelmatig schoon te maken met behulp van het meegeleverde borsteltje en schoonmaakazijn. Klik hier voor de schoonmaakinstructies

Er komt geen damp uit mijn Mystic Fire haard

Controleer eerst of het waterreservoir voldoende is gevuld met water. Indien dit het geval is, is er waarschijnlijk sprake van kalkaanslag in de verdampunit. Het is tevens belangrijk om te controleren of de verdampunit juist is geplaatst en de snoeren correct zijn aangesloten. Klik hier voor de gebruiksaanwijzing.

Een verdamper gaat bij gemiddeld gebruik 12 maanden mee. Wanneer een verdamper niet correct wordt onderhouden verkort dit de levensduur. De verdamper kan eenvoudig verwisseld worden en is los bij ons te bestellen (+/- €30,00 incl. btw)

Schouwen

Wat is Fossil Stone?

Een Ruby Fires Fossil Stone schouw is een natuurproduct, elk afzonderlijk product is met de hand gemaakt en uniek.

Fossil Stone is een natuurproduct wat gelamineerd wordt op hout. Elke schouw bestaat uit vele kleine stukjes Fossil Stone. Kleurverschillen en kleine oneffenheden geven het unieke karakter aan het eindproduct.

Fossil Stone is poreus en heeft van nature een mat uiterlijk. Indien Fossil Stone gepolijst wordt krijgt het een mooie zachte glans, zijn oneffenheden minder zichtbaar en is het ook nauwelijks nog poreus.

Hoe maak ik een Fossil Stone schouw schoon?

Wij bieden u zowel gepolijste als ongepolijste Fossil Stone schouwen. Een gepolijste schouw is glad en licht glanzend. Deze kan het beste worden schoongemaakt worden met een droge zachte doek, of wanneer nodig met een licht vochtige doek. Een ongepolijste schouw heeft een ruwe structuur met een wat doffere uitstraling, waardoor vloeistoffen snel geabsorbeerd worden. Zorgt u er daarom voor dat vloeistoffen die op uw schouw terechtkomen, direct verwijderd worden. U kunt dit gemakkelijk afnemen met een droge, zachte doek. 

Wat is Castle Stone?

Castle Stone is een mengeling van gemalen steen met kunsthars. Hierdoor ontstaat de structuur van zandsteen met karakteristieke oneffenheden. Door het gebruik van kunsthars blijft het gewicht relatief laag.

Hoe maak ik een Castle Stone schouw schoon?

Een schouw van Castle Stone kunt u het beste schoonmaken met een zachte, droge doek. Wanneer deze enigszins vervuild is, kunt u de schouw met een licht vochtige doek afnemen. 

Wat is betonlook?

Een Ruby Fires product met een Betonlook afwerking is met de hand afgewerkt waardoor elk product uniek is. Kleurverschillen geven het product een industriële uitstraling.

Een product met een Betonlook afwerking heeft een houten basis. De afwerking is een mengsel van steen en lijm (composiet). Het product is licht van gewicht maar oogt stoer en zwaar.

Een product in Betonlook is spat-watervast en bestand tegen hoge temperaturen. Het product is ontworpen voor gebruik binnen.

Zelfbouwcollectie

Wat is de zelfbouwcollectie?

De zelfbouwcollectie is een nieuwe lijn van Ruby Fires die voornamelijk aangeboden wordt in bouwmarkten, zoals Praxis en Hubo. Met deze collectie is ons doel klanten te bedienen die graag een sfeerhaard zonder rookkanaal aanschaffen, maar daarvoor een ander budget hanteren. De schouwen worden daarom niet opgebouwd aangeleverd: het is een zelfbouwpakket dat u zelf in elkaar zet. 

De vlammen van mijn brander worden na een half uur veel hoger

Dit kan veroorzaakt worden door het gebruik van zowel glasplaatjes als een decoratieset (houtset/ kiezelstenen) op de brander. De verticale luchtstroom wordt verstoord doordat er te veel materiaal rondom de vlam ligt en er geen voldoende toevoer van zuurstof is. Hierdoor krijgt de vlam de werking van een schoorsteen en wordt deze hoog. Het is belangrijk de vlam te doven en zoals beschreven in de gebruiksaanwijzing ofwel de glasplaatje(s) of een decoratieset te gebruiken op de brander. Een decoratieset mag niet in aanraking komen met de vlammen.

Er loopt vloeistof uit mijn brander

Droog met een doek de brander af en laat deze even staan zodat er zoveel mogelijk vloeistof door de keramische steen geabsorbeerd kan worden of verdampt. In het geval van een open brander, dept u de overtollige brandvloeistof goed af. Wanneer er geen vloeistof naar buiten komt, kunt u de brander weer ontsteken (wellicht is het afvullen van de brander dermate snel gegaan, dat de keramische steen alle vloeistof niet direct heeft kunnen absorberen). Klik hier om de vulinstructies te raadplegen.

Hoe dienen de connectors en het glas op de brander te worden gemonteerd?
 • Keramische brander: bij gebruik van het glas monteert u 2 connectors in de hiervoor bestemde gaatjes. Hierin plaatst u de glasplaatjes. Zorg ervoor dat u de connectors niet te strak vastdraait (er dient ietsje speling te zijn tussen connector en glas aangezien glas uitzet als het warm wordt).
 • Open brander: Bevestig de 2 connectors op de hoeken van de brander met de meegeleverde boutjes. De boutjes worden vanaf de onderzijde vastgezet. Daarna het glasplaatje plaatsen en het inbusboutje handvast aandraaien.
De zwarte lak aan de achterwand van mijn inzethaard laat los

Wanneer de lak van uw achterwand loslaat, kan dit komen doordat de vlammen van de inzethaard hoogstwaarschijnlijk in aanraking zijn gekomen met de achterwand. Wanneer dit het geval is, dient u uw brander direct te doven en de gebruiksaanwijzing te raadplegen. Dat de vlammen tegen de achterkant komen, kan een drietal oorzaken hebben:

 1. u maakt geen gebruik van de glasplaatjes of decoratieset
 2. de vlam wordt beïnvloed door tocht
 3. u gebruikt een andere brandvloeistof , waardoor de vlammen hoger worden dan normaal.